Според Виталий Москаленко няма как да има мир през последната година,

...
Според Виталий Москаленко няма как да има мир през последната година,
Коментари Харесай

Виталий Москаленко: Мирът означава победа на Украйна frognews.bg

Според Виталий Москаленко няма по какъв начин да има мир през последната година, откакто Русия атакува Украйна, продължава да унищожава инфраструктура, мирни жилища, да убива украински жители и цели да унищожи Украйна и народа ѝ. Заяви още, че мирът ще настъпи, когато всички съветски войски бъдат изтласкани отвън територията на Украйна, в това число Крим и Донбас, а военните нарушители бъдат осъдени и бъдат получени гаранции за по-нататъшното ненападение.

 

Виталий Москаленко разясни: " Това планува така наречен проект на мира от президента Володимир Зеленски, който се състои от 10 стъпки, които в резюме включват в себе си енергийна сигурност, филантропична, продоволствена, радиационна сигурност, извеждането на всички окупационни войски отвън Украйна и други. "

 

Посланик Москаленко уточни, че Русия не признава загуба на бойното поле, тъй като това е нейната работа, счита той. Коментира, че не е изключено войната да продължи доста дълго: " Аз дойдох в България непосредствено от полесражение, когато работех като общоприет консул на Украйна в Ростов на дон. Именно през 2014г. Русия стартира нападателна война против Украйна, нелегално окупирайки Крим, въвеждайки своите войски в Донбас и аз със личните си очи имах опцията да следя началото на тази нападателна война ".

Москаленко съобщи, че в интервала 2014-2022г. Русия е окупирала разнообразни елементи на Донецка и Луганска област, водейки дейности на украинска територия за да разшири своето въздействие, организирайки различни организации и референдуми. Той уточни: " Ако няма задоволително можещи и искащи хора в Украйна, които да не престават да се бият за своята самостоятелност, тогава ние просто ще изчезнем като политическа, териториална и национална единица от картата на света. Нашето проваляне, не дай Боже, ще свидетелства, че нападателните проекти на Путин ще бъдат продължени. "

Москаленко заяви, че към 4 милиона души са напуснали Украйна, а вътрешноразселените лица в страната са двойно повече, изясни посланикът.

България даде всеобхватна помощ на Украйна - директна, индиректна и посредством трети страни. Посланик Москаленко сподели: " България през цялото време на тази варварска инвазия на Русия против Украйна заема позиция, която поддържа нашата обективна битка. Не желая да встъпвам в елементи и вероятни мнения, значимо за мен и цяла Украйна е, че България реализира своя военна техническа помощ, наедно с филантропична, политическа и до известна степен финансова помощ. Да не приказваме за закрилата на бежанци и подслонът, който е възложен - сега 50 000 жители на Украйна се намират тук ".

Москаленко разяснява директната доставка на продукти е осъществена след решението на Народното събрание. Каза, че не може да уточни в конкретика дали и какъв брой военна техника е била ремонтирана в България. Той добави: " Доколкото си припомням, е имало съществено желание да бъдат ремонтирани 50 македонски танка, които е трябвало да бъдат изпратени в Украйна. Те са се намирали в много разглобено положение и концепцията е била тази техника да бъде реновирана на българска територия ".

Посланикът съобщи, че страната му демонстрира интерес към разнообразни снаряди и техника, които се създават у нас и са налични в хранилища, само че не посочи какви са доставките от българска страна:  " България е един от най-големите производители на мостри на остаряла руска техника и сходни амуниции са предстоящи и нужни за Украйна. Както прочее други мостри на бойна и военна техника - бронетранспортьори, танкове. Пратката, предопределена с последното решение на българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди седмица-две. " Според Москаленко Украйна има освен съществено желание и предпочитание, само че и житейска нужда час по-скоро да стане член на Европейски Съюз и НАТО. Разбираме, че обстановката не е толкоз еднопосочна и се надяваме, че България ще продължи да ни поддържа по този път.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР